Neti kriyom, sa Neti posudicom pobijediti sezonske alergije, gripe i prehlade

Što je uopće kriya?

Kriya u prijevodu sa Sanskrta znači akcija. U Hatha joga Pradipiki (jednom od najvažnijih tekstova Hatha yoga tradicije) su između ostaloga opisane Shat(šest) kriya, odnosno šest tehnika čišćenja tijela. Pa tako imamo: Dhauti kriyu, Basti kriyu, Neti kriyu, Trataka kriyu, Nauli kriyu i Kapalabhati kriyu.
Mi ćemo se zadržati na veoma korisnoj Neti kriyi, točnije na Jala-neti (jer postoji i drugi način Sutra neti).

Što je točno Jala Neti i kakav je postupak čišćenja?

Jala, znači voda, te se nosna šupljina i sinusi ispiru uz pomoć  Neti posudice koja je ispunjena otopinom soli (morske-pola čajne žličice) i vode (koja je destilirana ili prokuhana pa ohlađena otprilike na temperaturu tijela).
Potrebno je glavu lagano nagnuti naprijed i u stranu tako da otopina uđe kroz jednu, a izađe kroz drugu nosnicu. Postupak se ponavlja i u drugu stranu. Jako je bitno, svu preostalu vodu nakon postupka ispiranja, dobro ispuhati van iz nosnica, posebice u hladnije vrijeme.

Iva rinčić, Petra Petrovečki Nevistić

Cilj ispiranja je prevencija alergija, viroza i prehlada. Važno je znati da trebate biti zdravi (bez upala, prehlade) u trenutku kada uzmete svoju Neti posudicu (ne dijelite je sa drugima) i onda njome nastojimo prevenirati, spriječiti tj. isprati nečistoće, pelud, bakterije i viruse prije nego što se oni uopće uspiju inkubirati.
Uviđajući benefite čišćenja gornjih dišnih puteva, danas, ovu kriyu, osim jogija, alternativne medicine sve više preporuča i suvremena medicina. Stoga svoju neti posudicu potražite već sutra u obližnjoj ljekarni i isprobajte, osjećajte se bolje i budite zdraviji, posebno u vrijeme sezonskih alergija! 🙂

Iva Rinčić, Petra Petrovečki Nevistić

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s