Ujjayi dah

Ujjayi, u prijevodu sa Sanskrta znači pobjednički, a označava tehniku disanja koja se koristi kod većine hatha yoga stilova. Zbog njegova zvuka, nazivamo ga još i zvukom valova ili zvukom oceana.
Prakticiranje yoge bez kontroliranog disanja prestaje biti yoga.

Ujjayi dah, je dah koji stvaramo u stražnjem dijelu grla na način da kontrahiramo glasnice, lagano ih približimo. Možemo si zamisliti da šapćemo „haaaa“ (kao da želimo zamagliti ogledalo), samo kroz nos. Na ovaj način kontroliramo dah te ga možemo produbiti i produljiti. Ako su nam udisaj i izdisaj čujni, osjećat ćemo to kao laganu vibraciju ili šum u grlu (kontrakcija glasnica) i dobili smo Ujjayi dah.
Što smo manje koncentrirani na satu, manje pravilno dišemo, i više nema povezivanja daha sa pokretom, a to nam je cilj dok prakticiramo yogu. Taj dah ne bi smio biti isforsiran i neujednačen, već nježan i prirodan, jednakog trajanja udisaja i izdisaja. Dovoljno je da ga mi čujemo za sebe i eventualno osoba do nas.

Njegov veliki značaj je upravo u tome što nam pomaže u koncentraciji te u prisutnosti na satu, što često nije slučaj. Često odlutamo svojim mislima, pa „kuhamo večeru“, „bivamo na poslu“ itd. I onog trenutka kada opet čujemo svoj dah, vratili smo se u sadašnji trenutak, prisutni ponovno umom, duhom, a ne samo tijelom na satu.

Kada pravilno dišemo, kroz dah otpuštamo i nakupine toksina iz tijela te izmijenjujemo energiju u tijelu. Zaostala energija stvara blokade, koje se mogu manifestirati kroz bolest, napetost, umor.
Na početku sata, pokušavamo upravo osvijestiti svoje tijelo pa ako smo naišli na napetost ili umor, „šaljemo“ udisaj na to mjesto, nastojeći upravo izdisajem svu tu napetost otkloniti, otpustiti iz tijela van.

Uvijek kada smo van balansa (ne osjećamo se dobro, napeti smo, tužni, pod stresom..), možemo prakticirati Ujjayi dah, sjednemo se u udoban položaj i dišemo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s