Yoga kroz povijest

Iva Rinčić, Jogom do zdravlja
Iva Rinčić, Jogom do zdravlja

Yoga (Joga) je zasnovana na Vedama, a Vede su najstariji danas poznati duhovni spisi na svijetu. Među najpoznatijim djelima su:

  • Upanišade: dio Veda u kojem su u poetsko-filozofskoj formi izloženi svi aspekti Yoge.
  • Vedanta: filozofsko-psihološki sustav i završni dio Veda.
  • Bhagavad Gita: epizoda velikog epa Mahabharata u kojoj se u vidu dijaloga između Krišne i Arjune raspravlja o svim aspektima života.
  • Yoga Sutre: aforizmi o Yogi velikog mislioca iz 3. st., Patanjalija.

Yoga sustav postojao je i prije Veda i prenosio se generacijama uglavnom usmenom tradicijom, a prvenstveno zato jer je praksa pokazala da se učenje brže iskrivi ako se širi pisanim putem.

Od svih indo-europskih jezika, Veda je najstariji znani spis te je napisana na arhaičnom obliku Sanskrta. Povijesno se mogla smjestiti u vrijeme civilizacije Inda, koja je cvjetala u periodu od 3000. do 1900. pr. Kr. Astronomska istraživanja donose dokaze prema kojima Veda datira oko 4.tisućljeća pr.Kr., a vjeruje se da ih je stvorila viša arijska rasa (Arians). U Indijskoj Dolini iskopani su pečati stari preko 5000 god., a na njima su prikazane ljudske figure u različitim Yoga-položajima. Tko zna koliko je Yoga-sustav već bio star u to vrijeme? Uzaludno je pokušavati otkriti mjesto i vrijeme rođenja Yoga učenja. Međutim, iako je Yoga beskrajno stara, ona nikad neće biti zastarjela.

Kažu da je 325.god. pr.n.e. sustav Yoge prenesen u Europu zahvaljujući duhovnom učitelju Aleksandra Velikog. Međutim, Hipokrat, a kasnije i neki drugi (npr. medicinari kao što je Galen), prakticirali su i vježbali Yogu i podučavali druge ljude. Njihovo vježbanje yoge bila je uglavnom Hatha Yoga, a to je dio Yoge koji se bavi moralno-etičkim usavršavanjem, tjelesnim položajima i pravilnim disanjem. Ovaj dio Yoge služi kao priprema za efikasne prakse kontroliranja vlastitog uma.

Javite nam se!

Posjetite našu Facebook stranicu: https://www.facebook.com/jogomdozdravlja te postavite pitanje, raspitajte se o terminima ili vježbanju. Dobrodošli! 🙂

(photo credit: myyogaonline via photopin cc)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s